Šoa Akademija 19.01.2023.

Još jedan u nizu uspješnih programa Šoa Akademije, održan je u četvrtak 19.01.2023. s temom zločina i genocida.

U prepunom auditoriju Židovske općine Zagreb, profesor Žarko Puhovski, na svom predavanju “Zločinačka čudorednost i moral političke stranke, odakle paralele?” , govorio je o zločinu i genocidu s moralnog aspekta, dok nam je profesorica Renata Franc kroz predavanje “Sociopsihološki aspekt genocida” prikazala upravo taj element zločina, nakon čega je profesor Renato Matić svojim predavanjem “Društvo između morala i zločina” dao jedan sociološki osvrt i time zaokružio temu Šoa Akademije za ovaj program.

Kako je jedan od ciljeva Šoa Akademije pružiti profesorima u obrazovnom sustavu stručnu edukaciju , potaknuti ih i pokušati im dati ideje za prijenos tog znanja, uvijek nam je iznimno drago vidjeti i poslušati primjere koji su uspješno provedeni (neki se još provode) i u praksi. Ovog puta su nam svoju radionicu “Diskriminacija manjinski skupina” predstavile profesorice povijesti iz Koprivnice Mirna Kovačić i Ines Vađunec. Kroz radionicu koja je puna povijesnih podataka , podataka o kulturi i životu pojedinih manjinskih skupina Koprivnice, učenici osvješćuju postojanje problema diskriminacije i na koji način se zapravo diskriminacija potkrada u svakodnevni život.

Još jedan primjer rada s učenicima na ovu temu, je rad profesorice Magde Maver, čiji su učenici napravili likovne radove povodom Dana sjećanja na Holokaust (27.01.) Desetoro učenika Geodetsko graditeljsko tehničke škole iz Splita i njihova profesorica Magda Maver su bili na programu Šoa Akademije i ujedno donijeli plakate devet odabranih radova, koje su sudionici imali prilike vidjeti tokom programa.

Zahvaljujemo se svim sudionicima i iznimno nam je drago na tako velikom odazivu za program Šoa Akademije. Hvala profesoricama na primjerima rada sa svojim učenicima i jedno posebno hvala našim predavačima, koji svojim (volonterskim) radom, doprinose Šoa Akademiji.