ŠOA AKADEMIJA

U nedjelju 12.06. je, prvi puta nakon potpisivanja sporazuma, održan stručan seminar Šoa Akademije za profesore u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Ministarstvom  znanosti i obrazovanja.

Program je bio namijenjen profesorima koji su sudionici seminara za profesore u Yad Vashemu s ciljem da prije nego li odu u Izrael, prvo prisustvuju programu na kome će čuti  što se sve događalo u Hrvatskoj, odnosno u doba drugog svjetskog rata u NDH i prodiskutirati o trenutačnoj situaciji, kao i o poteškoćama, ali i o uspjesima edukacije o Holokaustu u Hrvatskoj.

Seminar je otvorila Sanja Zoričić Tabaković, voditeljica Šoa Akademije i Predstavnik židovske nacionalne manjine Grada Zagreba, koja je u  svom govoru  naznačila težinu zadatka koji profesori i nastavnici nose u edukaciji o Holokaustu u Hrvatskoj i  koliko je njihova uloga i upornost bitna u svemu tome.

Pored Sanje Zoričić Tabaković, prisutne je pozdravio i veleposlanik države Izrael NJ.E. Ilan Mor , a seminaru su prisustvovali i Snježana Šincek i Staša Skenžić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sudionici su imali prilike slušati predavanja profesora Tvrtka Jakovine i profesora Renata Matića,  ukratko poslušati priču o židovskoj općini u Zagrebu i pogledati kratki dokumentarni film „Holocaust Distortion: A growing threat“, kao i projekciju fotografija „Zločini NDH“ Nataše Mataušić.